Ukrayna çatışmaların ortasında borçların yeniden yapılandırılmasıyla karşı karşıya
Maliye Bakanlığı’na göre, yıkıcı bir savaşla karşı karşıya olan Ukrayna, Nisan sonu itibariyle 152 milyar dolara ulaşan önemli miktardaki borcunu yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Bu rakam, 2022 yılının başlarındaki Rus işgalinden önce kaydedilen 98 milyar dolardan önemli bir artışı temsil ediyor.
İşgalin ardından ekonomisi ciddi bir darbe alan Ukrayna, temerrüde düşmemek için borç ödemelerinin iki yıl süreyle dondurulmasını talep etmek zorunda kaldı. Moratoryumun son tarihi olan Ağustos ayı yaklaşırken ülkenin önünde sınırlı seçenekler bulunuyor: Borcu yeniden yapılandırmak, ödemeleri dondurma süresini uzatmak ya da temerrüde düşmek.
G7 ülkeleri bir destek gösterisi olarak, dondurulmuş Rus devlet varlıklarının faizini kullanarak Ukrayna’ya 50 milyar dolar kredi sağlamayı kabul etti. Ukrayna’nın dış borcunun %70’inden fazlası 108.4 milyar dolardır. Ancak Rusya ile olan ve İngiliz mahkemelerinde görülmekte olan ihtilaflı alacaklar hariç tutulduğunda dış borç 104.8 milyar dolardır.
JPMorgan (NYSE:JPM) tarafından hesaplandığı üzere, yeniden yapılandırma çabaları şu anda ülkenin 19.67 milyar dolarlık Eurobond ve 2.6 milyar dolarlık GSYİH varantları da dahil olmak üzere dış ticari borçlarına odaklanmaktadır. Bu Eurobond’lar çeşitli kupür ve vadelere yayılmakta olup, gecikmiş faizler dahil tutar 23.6 milyar dolara ulaşmaktadır. Kiev hükümeti, uluslararası özel tahvil sahiplerini bu tahvillerin şartlarını yeniden müzakere etmek üzere bir araya gelmeye çağırdı.
JPMorgan analistleri, borç sürdürülebilirliğinin, vadelerin bir miktar uzatılması ve kupon ödemelerinde rahatlama ile birlikte, ertelenmiş faizler de dahil olmak üzere toplam tahvil stokunun anapara miktarında %30’luk bir azalma ile sağlanabileceğini öne sürüyor.
Ukravtodor ve Ukrenergo gibi devlet kurumlarının toplam 1.53 milyar dolar tutarında devlet destekli tahvili bulunmakta olup, moratoryum süreleri yakında dolacaktır. Kanada, Fransa, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden alınan ikili kredilerin toplamı 7.5 milyar dolar olup, Kanada 5 milyar dolarla en büyük kreditördür. Bu ülkeler ödemelerini 2027 yılına kadar dondurmayı kabul etmişlerdir.
Ukrayna’nın devlet garantili dış borcunun büyük bir kısmı, yaklaşık 70 milyar dolar, çok taraflı kurumlara borçludur ve mevcut yeniden yapılandırma planlarının bir parçası değildir. Buna, 15.6 milyar dolarlık kredi programı kapsamında Ukrayna’ya 2.2 milyar dolar ödemenin eşiğinde olan Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ödenmesi gereken 16 milyar dolardan fazla borç da dahildir. IMF’nin borç sürdürülebilirlik analizi, ticari borçların yeniden yapılandırılması için çok önemli kabul edilmektedir.
Krediler ve diğer ticari banka borçları 1.63 milyar dolar tutarında olup, ABD’li tarım ticareti devi Cargill’e yaklaşık 700 milyon dolar borçludur. Devlet garantili bölümde ise Ukrayna’nın yabancı ticari bankalara 1 milyar doların biraz üzerinde borcu bulunuyor ve Çin İhracat-İthalat Bankası 830 milyon dolarla önemli bir alacaklı konumunda. Ukrayna’nın devam eden çatışmaların ortasında borç yükümlülüklerini yerine getirme çabaları, ekonomik istikrarı açısından kritik bir unsur olmaya devam ediyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.